Welkom bij de
rederij Franlis

 

Zalig genieten van zon,
wind en water...

 

Ontdek een wereldhaven
in volle actie...

 

Bezoek de windmolenparken
op zee...

 

geniet van een avontuurlijke
dag op zee...

 

een op maat gemaakte
quote op het water...

Albatros – 11 & 12/03/2017

De lente is in het land ! Twee schitterende visdagen.  Zaterdag slechts 30% bezetting aan boord en dus iedereen heel veel plaats. Er werd gekozen voor ankervissen op één uur varen uit Oostende waarbij de ganse dag  wijting, schol en schar boven kwamen.  Weliswaar niet de grootste exemplaren waardoor op zondag kapitein Daniël terug koos voor een wrakkentocht.  Dit bleek de juiste keuze ! Drie wrakken werden uitgekozen waarbij vanaf het 2de wrak mooi kabeljauw boven kwam voor alle opvarenden.  Niet te veel stroming zorgde ervoor dat we lange driften konden doen boven het wrak.   Het zonnetje vergezelde ons de ganse dag en het bleef windstil, een échte en aangename vistocht hoe het zou moeten zijn ! Vanaf heden terug wrakvissen, elke zaterdag en zondag.

Albatros – 22/05/2016            

Een heel kleine bezetting op de boot vandaag, net geen 20 personen.  Velen zijn afgeschrikt door de regenvoorspellingen maar zij hebben ongelijk blijkt achteraf.  Kapitein Daniël en crew kiezen het ruime sop richting oost en ankeren voor de ganse dag.  De opvarenden hebben lekker veel plaats om te hengelen en de vangsten zijn ook goed.  Schar, schol en platvis komen vlot boven, hier en daar zelfs een zeebaars wat heel uitzonderlijk is.  Ook een eerste makreel werd bovengehaald, misschien een voorbode van een goed makreelseizoen deze zomer ? Moe maar voldaan van een leuke visdag meren we terug aan rond 17u in de Oostendse haven.  De bloei zit momenteel nog goed in het water, waardoor de eerstvolgende vaarten, wellicht tot mid juni op anker zullen zijn.  

Albatros – 17 & 18/01/2015

Na wekenlange zuidwesterstormen luwt de wind een beetje en kan de kapitein dit weekend opnieuw het ruime sop kiezen.  De verwachtingen van de deelnemers zijn hoog gespannen.  Op zaterdag krijgen we het gezelschap van een mooie winterzon de ganse dag lang en blijft het droog.  De sfeer zit goed aan boord.  De eerste stop, op ongeveer op één uur varen vanuit de haven van Oostende is het al prijs.  Gul komt vlot boven aan alle kanten van het vaartuig.  Na een uurtje vaart de kapitein verder naar de volgende wrakken.  Ook hier hetzelfde resultaat.  Ook wat wijting wordt wat bovengehaald maar meestal gul en dan nog van mooie afmetingen, 2 tot 2,5kg/stuk.  De wind begint in de namiddag terug wat op te komen maar rond 15u wordt huiswaarts gekeerd.  Om 17u15 meert het vaartuig aan de kade in Oostende.  Niets dan tevreden deelnemers.  Ook op zondag was het een succesvolle tocht.  Te wijten aan het wegvallen van een grote groep zit de boot maar voor 25% vol en hebben de deelnemers de boot voor zich alleen.  Enkele andere wrakken - meer noordwaarts - worden aangedaan, maar met ook heel mooie vangsten op gul.  Ondanks dat de temperatuur slechts een paar graden boven nul aangeeft is de wind wel grotendeels gaan liggen, wat het comfort op zee ten goede komt;  Tevreden deelnemers keren huiswaarts.  Dank u kapitein Daniël en bemanning.  Het kabeljauwseizoen lijkt goed ingezet ! Volgend weekend proberen we opnieuw !

Albatros 29 & 30/03/2014

Twee schitterende visdagen ! Rustig weer en quasi geen wind, heerlijke zon en goede sfeer aan boord.  Heel weinig opstappers op beide dagen, doch keren de aanwezige passagiers huiswaarts met volle bakken wijting en gul ! Dank aan schipper Daniël en bemanning voor de geslaagde visdag…. Eerste vrije plaatsen momenteel zaterdag 12 en zondag 13 april, voor de snelle beslissers…. Boek uw plaatsen online aan een reductietarief van € 45,00 / pp

Albatros – 01 & 02/03/2014

Ondanks de goede weersvoorspellingen met wind uit zuidelijke richting 2/3 beaufort krijgen we zaterdag een zware noordwester 5 en zondag een zware zuidwester 5/6 te verduren.  Verre van ideale omstandigheden een paar zeezieken aan boord, gelukkig blijft het droog.  Op het ankergebied probeert de schipper het vaartuig wat in rustiger wateren te houden.  Gelukkig krijgt iedereen waarvoor hij gekomen is : vis.  Volle manden gul, wijting en hier en daar wat steenpost.  Dank aan de schipper en bemanning. 

Albatros – 22 & 23-02-2014     

Na de zware zuidwesterstormen van afgelopen weekends, kalmeerde de wind dit weekend tot een 5 beaufort Z/ZW.  Absoluut geen vlakke zee, maar de aangename temperatuur en de goede vangsten maakten veel goed.  Op het ankergebied komt vlot kabeljauw boven, goed formaat en gemiddeld 6 a 8 stuks per persoon. Daarnaast grote wijting en wat kleinere steenposten.  Volle manden bij binnenvaren van de haven van Oostende. Geen kleine storende bootjes rondom ons, de zee is voor hen te zwaar, zeker op zondag trekt de wind aan tot een 5/6 beaufort uit zuidelijke richting, maar op onze visgronden valt dat nog wel mee.  Volgende week vrije plaatsen op zaterdag 01/03 met Franlis VI en zondag 02/03 met Albatros, voor de snelle beslissers…

Albatros -  18 & 19/01/2014         

Een schitterend visweekend ! Veel mooie gul en grote wijting op beide dagen, boot terug heel kleine bezetting (20 tal personen)…. Op zaterdag staat opnieuw een strakke wind 5 beaufort, doch kan de pret aan boord niet op voor de opvarenden.  Zondag is een heel mooie dag, rustig weer, geen wind, aangenaam zonnetje.  De sfeer is top, de vangsten terug buitengewoon, voor deze periode van het jaar… We worden wel wat geplaagd door kleine vissersbootjes, maar geen paniek, er zit vis genoeg op deze grote wrakken. Beste vangsten met gewone afhouders en vers aas.    Koudste periodes van het jaar, maar beste voor de visvangst… Volgend weekend 25/01 gaat de Franlis 6 varen, de week erop terug Albatros. 

Albatros – 11/01/2014

Nog geen halfvolle boot verlaat op tijd de haven van Oostende.  De Noordwesterwind speelt ons de ganse dag parten met een goede 5 beaufort.  Ondanks deze spelbrekers, komt de gul en wijting vlot boven.  In de voormiddag wordt mooi doorgevist, zodat iedereen 4 tot 8 stuks kabeljauw heeft van een mooi formaat.  Ook heel veel grote mooie wijting komt boven.  Na de middag valt de stroming weg, en wordt het vangen wat moeilijker.  Niettemin, keert iedereen huiswaarts met volle manden vis.  Goed te horen dat het kabeljauwseizoen gestart is en mooie exemplaren (2- 2,5kg).  Volgend weekend proberen we opnieuw !

Albatros + Franlis 6 – 16 &17/11/2013

Dit weekend werd er gekozen voor vangsten op anker, daar de weersomstandigheden gunstig waren (2/3 beaufort) en de schepen nog niet halfvol zaten.  Goede vangsten gedurende de ganse dag, ondanks een aantal keer verplaatsen van het vaartuig.  Iedereen meer dan 2 meter plaats, ideaal voor een dagje ankervissen.  Op zondag wordt zelfs geankerd een halfuurtje uit de haven van Oostende, zodat deelnemers een mooie en lange visdag hebben van bijna 8u.  Volle bakken wijting gaan mee naar huis. Hopelijk waait de wind de komende weekends niet te hard zodat er opnieuw uitgevaren kan worden.  Dank aan de schippers !

Albatros – 2/11/2013 

Ondanks de zware stormvoorspelling voor vandaag van 7-8 beaufort zuidwest, blijkt de storm te zijn doorgeschoven naar de nacht van zaterdag op zondag.  Last minute bellen wij al onze klanten op met de mededeling dat de weersomstandigheden zeer gunstig gaan zijn met een 2/3 zuidwest en zonnig tot licht bewolkt.  De boot zit nog niet halfvol als schipper Daniël om 7u30 de haven verlaat richting ankergebied.  Eenmaal toegekomen komt de gul in mooi formaat vlot boven.  De eenvoudige montages (afhouders) met vers aas werken het best.  Kort na de middag valt de stroming weg, en zijn er volle lijnen met 2/3/4 gul per keer.  De eerste keer dit najaar dat de vangsten meer dan OK zijn, zonder heel ver te moeten varen.  Rond 15u wordt huiswaarts gekeerd, net voor het opsteken van de storm varen we de haven van Oostende binnen.  De aanwezige passagiers hadden een mooie dag en nemen mooie vangst mee naar huis.  Dank aan schipper Daniël en bemanning…

Albatros + Franlis 6  – 27 & 28/07/2013

Zaterdag vertrekken beide schepen terug richting ankergebied.  Mooi rustig weer, zwoel warm en weinig wind, maar de sterke stroming blijft ons de ganse dag parten spelen.  Velen komen voor de laatste kabeljauw, hier en daar wordt wat bovengehaald maar niet meer in grote hoeveelheden… Veel horstmakreel en kleinere vissoorten…  Op zondag is het bingo op de Albatros.  Ondanks de zeer zware storm 7/8 beaufort met golven 2m hoog in de nacht van zaterdag op zondag, beslist kapitein Daniël toch uit te varen, daar de voorspellingen goed weer geven tegen de middag.  Rond 7u45 wordt uitgevaren naar de visplaats, heel zwaar met golven tot 1,5m maar éénmaal op de visstek toegekomen luwt het weer zeer snel.  Tegen de middag maar golven van 1m, als we huiswaarts keren rond 15u15 golfjes van 50cm.  Maar wat een visvangst ! Schipper Daniël heeft een goede visstek uitgekozen waarbij volle lijnen makreel boven komen…. Met meer dan 2200 stuks makreel wordt huiswaarts gekeerd, op een boot met een goede 30 passagiers, maw. iedereen heeft tussen de 60 a 80 stuks makreel mee.  Bij deze is het makreelseizoen dus definitief geopend ! Extra afvaarten steeds op donderdag (extra vaart dinsdag 06/08).

Albatros + Franlis 6  – 06 en 07/07/2013

Schitterend visweekend.  Zeer goede vangsten zowel zaterdag en zondag.  Ondanks het late vertrek wegens sluisstremming op zaterdag, varen de kapiteins van de Albatros en Franlis 6 richting het ankergebied.  De ganse dag komt vlot gul boven, maar ook steenpost, wijting, schar en hier en daar wat makreel.  Rond 15u30 keren we huiswaarts met een stevige vangst en tevreden opstappers.  Ook zondag doet Albatros een paar nabije wrakken aan.  De vangsten zijn hier nog beter : grote gul komt boven, samen met wat nog andere kleine vis. 

Opgelet : daar het makreelseizoen nog niet volledig opgestart is wegens te koud voorjaar, raden onze kapiteins aan nog te vissen met eenvoudige onderlijnen met vers aas.  Pluimpaternosters voor makreel kunnen reeds, maar geen te kleine haakmaat nemen, daar er veel gul werd verloren hierdoor.  Makreelseizoen wellicht binnen één a twee weken volledig opgestart, contacteer ons kantoor voor exacte vangstvoorspellingen.

Franlis 6 – 25/05/2013

Ondanks de zeer gure weersomstandigheden, een strakke noordoosterwind en nogal wat golfslag besluit kapitein Dirk het ruime sop te kiezen, richting ankergebied.  Alles zit zowat tegen bij het aankomen op de visgronden.  Regen, wind, stroming…. het vaartuig is moeilijk boven het wrak te houden en drift niet minder dan 3,6 knopen !  Niettemin weet kapitein Dirk zijn vaartuig meesterlijk telkens goed over de visgronden te positioneren en komt vanaf de eerste passage over het wrak veel kabeljauw boven.  Tegen de middag matigt de golfslag en blijft men doorvissen op hetzelfde wrak.  Een wonderbaarlijke visvangst, de gul blijft komen.  Geoefende vissers nemen tot 14 stuks mee naar huis, anderen die voor de eerste keer hun zeebenen testen geraken toch ook aan een 6 a 8 tal stuks… Rond 17u loopt het vaartuig Oostende terug binnen.   Jammer genoeg wordt voor zondag nog meer wind voorspeld, anders was dit ook een topdagje geweest… We proberen volgend weekend opnieuw, nog enkele vrije plaatsen !

Franlis 6 + Albatros – 18-19-20/05/2013

Eindelijk is het zover, het wachten heeft lang genoeg geduurd ! Drie dagen met fantastische kabeljauwvangsten op beide schepen.  Ondanks het frisse weer en de gure noorderwind 3 a 4 beaufort kregen de passagiers waar ze voor gekomen waren : vis !  Zie hieronder een reactie van een zeevisclub aan boord van de schepen afgelopen weekend : zaterdag met 7 vissers van ons club gaan vissen, ‘s morgens koud en 4 beaufort na 2 uur varen eerste wrak even proberen niets gevangen,verder gevaren volgende wrak bingo iedereen vis mooie gul van +/- 60 cm + steenbolk volgende wrakken steeds vis elk tussen 3 en 6 gullen( gul van 77 cm) ,verschillende steenbolken, rode poon, platvis en zelfs een zeeduivel. Het weer werd steeds beter de zon kwam er door en de wind ging liggen. Een dag om niet meer te vergeten Bedankt schipper en bemanning.”

Franlis 6 – 09/04/2013

Ondanks de gure noordoosterwind kiest de kapitein het ruime sop met Franlis 6.  De voorspellingen geven minder wind tegen de middag, doch bijven wij geplaagd met een zware golfslag de ganse dag door.   Gelukkig maakt het eerste lentezonnetje veel goed en zorgt voor een aangename warmte op het dek voor de opstappers.  Iedereen is mooi op tijd ’s morgens en de sluis wordt heel snel bediend, zodat wij iets voor 8 reeds op zee zitten, richting Westhinder.  Iets voor 10u blaast de kapitein op de scheepshoorn en wordt ingegooid.  Gelukkig staat er niets van stroming en kunnen we lang boven de visgrond blijven drijven.  Hier en daar begint gul boven te komen, het is niet de grote hoop maar iedereen is druk in de weer.  Tegen de middag wordt het vaartuig nog eens verplaatst en rond 15u wordt huiswaarts gekeerd.  De gelukkigen hebben een stuk of 10-12 tal mooie stuks kabeljauw, de anderen en toeristen die mee zijn voor de eerste keer een stuk of 6 a 8.  Toch een behoorlijk goed resultaat, gezien de minder goede weersomstandigheden.  Het belangrijkste is dat er terug kabeljauw zit, volgend weekend proberen we opnieuw, hopelijk met een leuk lentezonnetje en minder wind !

Albatros – 9/03/2013

Vandaag wordt 2u later vertrokken (maw. om 9u in plaats van 7u), te wijten aan een stremming van de visserijsluis hier in Oostende.  Passagiers werden allemaal per telefoon verwittigd, het vaartuig zal ook 2u later terugkeren.  Velen geven forfait, maar zullen ongelijk hebben.  Uiteindelijk verlaat de Albatros de haven van Oostende rond 9u30 en zet terug koers verre wrakken.  Onderweg worden wat kleine wrakken aangedaan maar deze geven niet het gewenste resultaat.  Eenmaal toegekomen, kan het geluk van de opstappers niet op, want kabeljauw komt heel makkelijk boven.  We zijn ook niet geplaagd door kleine schepen die rond ons heen zwermen, wat de manoevreerbaarheid van het vaartuig vergroot.  Aan boord staat ook iedereen heel comfortabel, de boot zit minder dan halfvol, waarbij iedereen dus een goede 3m plaats heeft voor zichzelf.  Iets voor 17u is iedereen voldaan en wordt besloten huiswaarts te keren.  We lopen Oostende terug binnen rond 18u30 en iets na 19u liggen we aan de kaai….  De afwezigen hadden ongelijk.  Eerste vrije plaatsen op Albatros het weekend van 23 en 24 maart, met bijna geen stroom dus de boot zal snel vol zitten….

Albatros – 2-3/03/2013

Eindelijk een rustig weekend in zicht met goede weersomstandigheden, de lente is in het land.  De verwachtingen bij de opstappers staan hoog gespannen en de bemanning doet al het mogelijke om een schitterende visdag te bezorgen.  Sedert een paar maanden worden wij geplaagd door de afwezigheid van kabeljauw, waardoor steeds wijting bovengehaald moet worden.  Dit weekend proberen we het opnieuw op de verre wrakken, ondanks 1,5u a 2u varen was dit een goede keuze !  Op zaterdag staat nog een veel te sterke stroming waardoor het vaartuig snel afdrijft boven de wrakken, maar zondag is het bingo en komt de gul vlot boven.  Halfvolle bakken kabeljauw, geen kleine exemplaren maar mooie grote van 4 a 5 kg per stuk, aangevuld met wat wijting.  De afwezigen hebben ongelijk, we proberen volgende week opnieuw.

 Albatros 09/02/2013

Na wekenlange stormen en slecht weer, ziet het er deze zaterdag eindelijk goed uit.  Behalve extreem lage temperaturen worden de passagiers getrakteerd op een zonnige dag.  Iedereen is supergemotiveerd na dit veel te lang stil zitten !   Daar de visvangsten op de kust geen mooie resultaten meer geven besluit schipper Daniël de verre wrakken aan te doen.  Aangekomen rond 9u30 op de Westhinder is het al prijs en komt de wijting vlot boven.  We zijn nog wat geplaagd door een te sterke stroming waardoor het vaartuig snel afdrijft maar tegen de middag is het perfect en liggen we mooi boven de wrakken.  Hier en daar wat kabeljauw maar niet de grote hoop, blijkbaar zijn ons grote nettenvissers voor geweest eerder de week.  Kort na de middag worden enkele andere wrakken aangedaan, hier komen ook heel mooie exemplaren wijting boven.  Enkele passagiers genieten van het nieuwe satteliet tv systeem in de keuken, waardoor entertainment de ganse dag gegarandeerd is bij eventuele verpozing.  Iets na 15u keren we huiswaarts met vele tevreden opstappers, iedereen heeft zeker een halve bak vol, de gelukkigen nog enkele kabeljauw erbij ook.  Een prachtige rustige visdag, ondanks de kou.  Volgende zaterdag proberen we opnieuw. 

particulierenbedrijvenscholen & groepen afscheid op zee

info & boekingen

Gastenboek

offline