afscheid
op zee...

 

geniet van zon,
wind en water...

 

ontdek een wereldhaven
in volle actie...

 

bezoek de windmolenparken
op zee...

 

geniet van een avontuurlijke
dag op zee...

 

een op maat gemaakte
quote op het water...

Maritieme ceremonie

De ceremonie gebeurt volgens de maritieme traditie. De hele plechtigheid neemt - van het aan boord brengen van de as tot terugkomst en ontscheping – 60 tot 75 minuten in beslag.

Speciale wensen zijn bespreekbaar zoals bvb. een langere vaartijd of een uitvaart bij zonsondergang.

U vindt hieronder een korte beschrijving van een individuele asneerlating:

het onthaal: op de plaats van inscheping verwelkomt de ceremoniemeester de aanwezigen. Zij ondersteunt de begrafenisondernemer en de familie tijdens de plechtigheid.

de inscheping: onder begeleiding van de bemanning schepen de aanwezigen in.  Nadien wordt bij fluitgeschal de as van de overledene aan boord gebracht, in een hiervoor speciaal bestemde biologisch afbreekbare urne. De Belgische driekleur (of andere nationaliteitsvlag) wordt op het voordek halfstok gestreken.

het vertrek: we varen de haven van Oostende uit en begeven ons naar een geschikte plaats op open zee.

de neerlating: het schip wordt stilgelegd.  Vooraleer de asurne wordt neergelaten kan een toespraak gehouden worden, eventueel met de door u geselecteerde muziek op de achtergrond.  Nadien kunnen de aanwezigen een laatste groet brengen.  Bij het te water laten van de urne luidt de scheepsklok. Bloemen kunnen tijdens de plechtigheid mee verstrooid worden.  Na afloop vaart de kapitein rond de plek waar de as neergelaten werd en geeft drie stoten op de scheepshoorn ter laatste groet en eerbetoon.  De vlag wordt in de top gehesen en de terugvaart wordt aangevat.

de terugvaart: de aanwezigen kunnen warme of koude dranken nuttigen in de scheepsbar.
Bij terugkomst in de haven kan er door de kapitein een certificaat van laatste rustplaats worden opgesteld.  Hierop staat vermeld op welke geografische positie de as verstrooid werd, de naam van de overledene, het tijdstip en de naam van de gezagvoerder.
Na het ontschepen kunnen bijkomende diensten (koffietafel, maaltijden, overnachtingen…) geregeld worden.

weersomstandigheden: Asneerlatingen op zee zijn weersafhankelijk. Voor het comfort en de veiligheid van de opvarenden wordt enkel uitgevaren voor asneerlatingen tot bij max. 4 beaufort zeewind (max. 5 beaufort landwind) en significante golfhoogtes van max. 1m. De kapitein heeft hierin het laatste woord en geeft 24u voor afvaart een indicatie als de vaart niet kan doorgaan, waarbij u de dag voordien wordt verwittigd. Bij niet kunnen uitvaren wordt in samenspraak met de familie een andere datum weerhouden, deze kan u hier al op het formulier onder “reservedatum” vermelden.

particulierenbedrijvenscholen & groepen afscheid op zee

info & boekingen

Gastenboek

offline